Borstreductie

Wat is een borstreductie?


Een borstreductie, ook wel borstverkleining genoemd, is een operatie die u kunt ondergaan als u fysieke of psychische klachten ervaart omdat uw borsten te groot en/of te zwaar zijn. Schouder-, nek- of rugklachten en irritatie van de huid onder de borst zijn enkele voorbeelden van deze klachten. Tijdens de operatie wordt overtollig vet-, klier- en huidweefsel verwijderd om een borst te verkrijgen die in verhouding is met de rest van uw lichaam. Indien u kampt met ongemakken die samengaan met te grote borsten, dan zal de borstreductie deze verlichten. Het verschil met een borstlift is dat er bij een borstverkleining klierweefsel wordt weggenomen en bij een borstlift niet.

Allereerst komt u langs voor een consult. Tijdens dit consult worden uw persoonlijke wensen besproken en worden de mogelijkheden met u doorgenomen. Ook wordt uw algemene gezondheid onderzocht. U krijgt van de consulente alle informatie over de behandeling, voor- en nazorg en eventuele risico’s. Na het vrijblijvende consult volgt een intakegesprek met de arts die u eerlijk advies zal geven over de verwachte resultaten. Indien u besluit om de behandeling voort te zetten wordt alle informatie in orde gemaakt en kunt u een afspraak inplannen!
Voorafgaand aan de operatie zal de chirurg het operatiepatroon op de borsten tekenen. Hiermee geeft hij aan welk deel van het borstweefsel en de huid weggenomen wordt. De operatie vindt plaats onder algehele narcose en duurt twee tot drie uur.
Na de ingreep is het belangrijk dat een elastische band of een ondersteunende beha gedragen wordt om de zwelling tot een minimum te beperken en de borsten te ondersteunen terwijl ze genezen. Ook krijgt u specifieke instructies mee die significant zijn voor uw herstel. 14 Tot 17 dagen na de operatie worden tijdens de controle afspraak de hechtingen en de pleisters verwijderd door de assistente.
We adviseren u de littekens gedurende 6 maanden na de operatie niet bloot te stellen aan UV- zonlicht en/of de zonnebank. Wees er ook van bewust van dat de wondgenezing tijd in beslag neemt. Littekenvorming en het vormen van de borstcontouren duurt minstens enkele maanden.
In de uitslaapkamer wordt u verzorgd door gediplomeerde verpleegkundigen. De plastisch chirurg controleert u als u weer wakker bent. Wij adviseren u consequent de voorgeschreven pijnmedicatie in te nemen die u van ons meekrijgt. De eerste zes weken na de operatie moet u dag en nacht een stevige beha dragen. Deze beha krijgt u van ons na de operatie. U mag de kliniek verlaten op het moment dat uw plastisch chirurg of anesthesioloog dit verantwoord vinden. Bauland Kliniek biedt u de mogelijkheid tot overnachting als dit nodig mocht zijn.
Probeer tenminste de eerste 2 weken na de operatie niet te bukken, zwaar tillen, hoesten, persen en te rekken of strekken. U mag na de operatie niet op uw buik slapen. Rugligging is het beste of een pijnloze houding op uw zij. Zes weken na de operatie kunt u vaak weer uw dagelijkse bezigheden hervatten. Twee en zes weken na de operatie vinden controles plaats.

Borstreductie

De borst wordt verkleind door het verwijderen van huid- en klierweefsel. Wij werken met twee verschillende methodes; de methode van het ankervormige litteken of het J-vormige litteken. Op deze methodes bestaan variaties die - indien nodig - met u worden besproken.

Tijdens de operatie wordt er allereerst rond de tepel een incisie gemaakt. Ook aan de onderzijde van de borst wordt er een snede gemaakt, verticaal naar de borstplooi toe. Vervolgens worden de borsten verkleind door het teveel aan borstweefsel en meestal ook een deel van de huid te verwijderen. Soms wordt ook de tepel verkleind.

De wonden worden gesloten met fijn hechtmateriaal. In een enkel geval zou het kunnen zijn dat er drains (dunne slangetjes) worden ingebracht die eventueel bloed en wondvocht afvoeren.


Kom ik in aanmerking voor een borstreductie?

U komt in aanmerking voor borstreductie als u zich ongemakkelijk voelt, of fysieke of psychische klachten heeft omdat uw borsten te zwaar zijn.

Het resultaat van een borstverkleining wordt het mooist als u op uw ideale gewicht bent. De NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) adviseert een BMI (Body Mass Index) tussen de 18,5 en 30. Hoe lager de BMI, hoe minder kans op complicaties en hoe mooier het resultaat.

Overweegt u een borstreductie? Plan dan kosteloos een consult in om al uw wensen en mogelijkheden met de arts te bespreken.


Veelgestelde vragen

 
1Behoud ik het gevoel in mijn borst na de ingreep?
Het risico dat uw gevoel van de tepels en in de huid rondom de littekens verandert, is aanwezig. Dit wordt voorafgaand aan de ingreep door de arts met u besproken. Deze veranderingen hebben vaak te maken met de tepel die verplaatst moet worden. Hoe groter de afstand, hoe eerder er gevoelsveranderingen of complicaties optreden.
2 Wat is het resultaat direct na de borstreductie?
U kunt dan nog niet het resultaat bekijken, omdat uw borsten stevig verbonden zijn. Drains zorgen voor de afvoer van bloed en eventueel wondvocht. Deze mogen in de regel de volgende dag weer worden verwijderd. Het resultaat van de borstverkleining is na vier maanden het beste zichtbaar.
3Wat moet ik meenemen tijdens het consult?
Gebruik jij medicatie? Dan is het van uiterst belang dat jij een medicatieoverzicht meeneemt. Deze is te verkrijgen bij jouw apotheek. Verder is het belangrijk dat jij een geldig legitimatiebewijs kunt tonen. Bij een borstoperatie mag je eventueel ook foto’s meenemen van het gewenste resultaat.
4Wanneer kan ik weer aan het werk?
In principe kunt u na twee weken weer aan het werk. Houdt er rekening mee dat u de eerste 2 weken na de operatie niet te bukken, zwaar tillen, hoesten, persen en te rekken of strekken. Tot ongeveer zes weken na de operatie kunt gaan sporten en lichamelijk zwaar werkt kunt gaan doen. Deze periode dient u ook dag en nacht de beha die u van ons heeft ontvangen te dragen.

 

Afspraak maken voor een borstreductie?
Bel naar 088 101 46 00 of maak direct online een afspraak.