Oorcorrectie

Wat is een oorcorrectie?


Stoort u zich aan de vorm of de stand van uw oren? Heeft u last van flaporen? Een afwijkende vorm, grootte of stand is makkelijk zichtbaar en kan als erg storend worden ervaren met psychische problemen tot gevolg. Een oorcorrectie kan dan de oplossing zijn. Een correctie aan de oren kan u dan helpen om ergernis of gevoelens van onzekerheid weg te nemen.

Een veelvoorkomend probleem zijn afstaande oren, ofwel flaporen. Hoewel afstaande oren functioneel gezien geen enkel nadeel hebben, wordt het over het algemeen als schoonheidsfout gezien. Afstaande oren zijn het gevolg van een aangeboren vervorming van het kraakbeen skelet van de oorschelp. Dit kan zowel enkelzijdig als dubbelzijdig voorkomen. Soms gaat het alleen om de bovenzijde van het oor. Deze stand kan gemakkelijk worden gecorrigeerd door middel van een oorcorrectie. Dit is een kleine ingreep die tot grote verbeteringen kan leiden.

Allereerst komt u langs voor een consult. Bij Bauland Kliniek ziet u altijd de arts die u ook later gaat behandelen. Tijdens dit consult worden uw persoonlijke wensen besproken en worden de mogelijkheden met u doorgenomen. Ook wordt uw algemene gezondheid onderzocht. Voordat er wordt overgegaan tot een operatie zal de plastische chirurg tijdens een uitvoerig consult alle mogelijkheden met u doornemen. Samen bespreken jullie wat uw wensen en verwachtingen zijn. U krijgt ook alle informatie over de behandeling voor- en nazorg en eventuele risico’s. Welke ingreep het beste voor u is, zal in samenspraak met de chirurg worden besloten. Indien u besluit om de behandeling voor te zetten wordt alle informatie in orde gemaakt en kunt u een afspraak inplannen.
Voor de behandeling maken we foto's voor in uw medisch dossier. Een oorcorrectie is een redelijk eenvoudige ingreep en vindt plaats onder lokale verdoving. Voor de operatie tekent de plastisch chirurg het te behandelen gebied af. Vervolgens wordt de lokale verdoving bij u toegediend door de anesthesioloog. U zult niets meer voelen, terwijl u volledig bij kennis blijft. De plastisch chirurg maakt achter uw oor een snede en verwijdert het teveel aan kraakbeen. De chirurg verwijdert hierna kraakbeen en/of huid om het gewenste effect te krijgen. Het oor wordt in de gewenste vorm en positie gebracht. De huid wordt gesloten door middel van oplosbare hechtingen en vervolgens afgeplakt met kleine pleisters.
Na de operatie mag u meestal al na een half uur naar huis. Dit gebeurt alleen als de verpleegkundigen en de plastisch chirurg dit verantwoord vinden. Om uw oren te beschermen wordt er direct na de ingreep een hoofdverband aangelegd. De volgende dag verwachten wij u terug in de kliniek voor een controle. Tijdens deze afspraak bekijken wij of alles naar verwachting verloopt. In de eerste week draagt u deze band 24 uur per dag. Na een week zal het verband worden vervangen door een elastische hoofdband die u nog vijf weken ’s nachts moet dragen.
Nadat u bent bijgekomen van de ingreep mag u naar huis. U mag zelf niet autorijden, dus neem iemand mee die u naar huis kan brengen. Wij raden aan om één à twee weken vrij te nemen van werk.
De eerste week draagt u dag en nacht een band. Het is belangrijk dat u tijdens het douchen het behandelde gebied goed beschermt en niet aanraakt. Bij de controle gaat het verband eraf en worden de hechtingen verwijderd. Vanaf dat moment mag u ook uw haren weer wassen. Ook krijgt u een elastische bandage mee die u enkel 's nachts draagt tot vijf weken na de ingreep.
Voor eventuele napijn is een lichte pijnstiller als paracetamol vaak voldoende.

Oorcorrectie

Bij een oorcorrectie wordt een kleine snede gemaakt achter uw oor. De arts neemt huid en/of kraakbeen weg om het gewenste resultaat te bereiken. Het oor wordt op deze manier in de gewenste vorm en positie gebracht. Een oorcorrectie is een vrij eenvoudige ingreep en wordt uitgevoerd onder lokale verdoving.

Kom ik in aanmerking voor een oorcorrectie?

U komt in aanmerking voor een oorcorrectie wanneer u niet tevreden bent met de grootte van uw oren of problemen heeft met de manier waarop uw oren eruitzien.

Overweegt u een oorcorrectie? Plan dan kosteloos een consult in om al uw wensen en mogelijkheden met de arts te bespreken.


Veelgestelde vragen

 
1Waar komen de littekens?
Door de operatie komt er een litteken achter het oor. Hierdoor zijn de littekens nauwelijks tot niet zichtbaar.
2Vergoed mijn zorgverzekeraar een flapoorcorrectie?
Bij volwassenen wordt een oorcorrectie niet vergoed.
3Kan ik straks weer oorbellen dragen?
Ja, dat kan. Het is raadzaam om enkele maanden te wachten voordat u nieuwe gaatjes laat schieten. Het weefsel heeft namelijk tijd nodig om voldoende te herstellen.
4Is een oorcorrectie pijnlijk?
Over het algemeen wordt een oorcorrectie als niet pijnlijk ervaren. Uw oren kunnen nog één tot twee weken na de ingreep rood en opgezwollen zijn. Dit trekt na een paar weken weer weg. Tegen de pijn kunt u lichte pijnstillers innemen.
5Wanneer zie ik het eindresultaat van mijn flapoorcorrectie?
Onmiddellijk na het verwijderen van het verband.

 

Afspraak maken voor een oorcorrectie?
Bel naar 088 101 46 00 of maak direct online een afspraak.